Theorieën en modellen

Hieronder een overzicht van de modellen waarvan ik denk dat ze relevant zijn bij de ontwikkeling van ondernemerschap, personal branding en levenskunst door zelfstandig professionals. De komende tijd zal ik elk model kort beschrijven en dan specifiek de relevantie en toepassing voor zelfstandig professionals.

 • groeistrategie van Ansoff
 • behoeftenpiramide van Maslow
 • kernkwadranten model van Offman
 • Johari venster
 • Appreciative Inquiry
 • STAR-methode
 • Boston Consultancy Matrix
 • Reflectiecyclus van Korthagen
 • Kwaliteitscyclus van Deming
 • Business Model Canvas
 • Logische Niveaus van Bateson en Dilts
 • urgentie matrix van Covey
 • Innovatietheorie van Rogers
 • Klantwaardestrategie van Tracey en Wiersema
 • Net Promoter Score

Ansoff – groei matrix

Ansoff bedacht meer dan een halve geleden dat bedrijven op verschillende manieren kunnen groeien: ze kunnen gaan doen

 1. wat ze al deden voor dezelfde markt maar dan gewoon meer of voor andere klanten/ opdrachtgevers;
 2. wat ze al deden voor een andere markt;
 3. wat ze nog niet deden voor bestaande markt/ klanten/ opdrachtgevers;
 4. wat ze nog niet deden voor een markt waar ze nog niet eerder iets voor deden.

Het model is ontwikkeld voor bedrijven maar kan ook zelfstandig professionals bewust maken van waar ze mee bezig zijn en hoe ze kunnen groeien en ontwikkelen:

Stel je bent grafisch vormgever en ontwerpt vooral voor MKB bedrijven en dan ook vooral voor drukwerk: huisstijl, visitekaartjes, folders, brochures enz. Je wilt wat anders of je wilt meer omzet en kiest er voor om ook websites te gaan ontwikkelen en te gaan realiseren (bouwen). En dit wil je aan gaan aanbieden aan bestaande klanten, klanten uit het verleden en andere MKB bedrijven. Dan zit je  dus in kwadrant III van de Ansoff matrix. Je maakt gebruik van je bestaande netwerk, klanten bestand en vooral: je reputatie.

Kwadrant IV trekt veel mensen (ja mij ook) aan: leuk: iets gaan doen wat ik nog niet eerder heb gedaan en die verkoop/ markt dat komt wel goed….. Hmmm en vaakt komt het ook wel goed, maar niet zo snel als gewenst of als noodzakelijk. Kwadrant IV brengt de grootste onzekerheid met zich mee. En dat is niet erg als je de tijd en (financiële) rust hebt.

Mijn ervaring is dat zelfstandig professionals vooral worden gevraagd en ingeschakeld door 1) mensen/ bedrijven die ze al kennen (bestaande markt) of nog vaker 2) voor iets dat ze voor dezelfde klanten/ opdrachtgevers eerder gedaan hebben (kwadrant I).

Doe er je voordeel mee en bepaal wat handig en wijsheid is om je aandacht op te richten en wat je eventueel wel oppakt maar met de wetenschap dat het even kan duren voor je er een factuur voor kunt sturen.

Aankondiging seminar op woensdag 5 juli 2017

Op woensdag 5 juli de laatste oc070 voor de zomerstop. Kom nog een flinke dosis inspiratie halen om de zomer goed door te komen.

De thema’s:

 • ondernemerschap
 • personal branding
 • levenskunst

De intentie:

 • een bijdrage leveren aan je persoonlijke groei;
 • ervoor zorgen dat je aanbevolen en gevraagd wordt voor de dingen waarvoor je aanbevolen en gevraagd wilt worden;
 • zorgen dat je een factuur kunt sturen voor de dingen die je leuk vindt om te doen;
 • weten wat je wilt en daar ook uitvoering aan geven;
 • een omgeving creëren waar mensen komen die hun eigen weg gaan en anderen hier ook toe uitdagen;
 • het verhogen van de betekenis die zelfstandig professionals in hun werk ervaren;
 • dat je het leven kunt leiden en financieren dat je nastreeft.

Programma:

 • 9:00                   deur open + koffie/thee
 • 9:30 – 10:30    seminar deel 1: pitchen, presentaties, interactie, oefenen en een beetje theorie
 • 10:30 – 11:00  koffie/thee
 • 11:00 – 12:00  seminar deel 2
 • 11:00 – 12:30  napraten en opruimen

Saeed gaat International Law studeren

Twee jaar geleden vluchtte hij uit Syrië: Saeed. Via via kwam hij vorig jaar samen met Mohamad terecht in het Ondernemerscafé (foto) waar ze een paar maanden mee hebben geholpen het café draaiende te houden. Van Wassenaar ging het via Zeewolde naar Ridderkerk. Daar heeft Saeed inmiddels een appartement en is hij als een dolle Nederlands aan het leren. Ik had hem uitgenodigd dit seminar om te horen hoe het met hem gaat, waar hij mee bezig is en wat zijn ambities zijn.

De wilskracht, het enthousiasme en de ambitie spatten er vanaf bij Saeed. We konden Nederlands met elkaar praten. Dat heeft hij in 5 maanden tot een zeer behoorlijk niveau geleerd. Nog een paar maanden heeft hij nodig om het Nederlands zo te beheren dat hij aan zijn ‘schakeljaar’ kan beginnen om toegelaten te worden aan een NL HBO opleiding. Saeed heeft namelijk de ambitie om International Law te gaan studeren en een wezenlijke bijdrage te gaan leveren aan de vrijheid in de wereld.

Het is inspirerend om Saeed te horen vertellen over dat hij twee jaar geleden in NL kwam zonder iets, dat hij tot drie keer toe in verschillende kampen heeft gezeten, dat hij daar vrienden maakte en dat hij tot drie keer toe in andere steden terecht kwam… zonder die vrienden. Met de overplaatsing op oudejaarsavond 2015 als dieptepunt. Saeed lijkt er sterker door geworden en met een focus en motivatie op zijn ambitie waar niemand hem van af kan brengen. Een voorbeeld voor ons.

Dank voor het delen van je verhaal Saeed.

probeer nu 10 weken gratis ons social intranet

Naast het maandelijkse seminar hebben we bij oc070 ook een eigen intranet – social media platform. Dit is een omgeving exclusief voor zelfstandig professionals die naast het maandelijkse seminar ook regelmatig (minimala 1 keer per week) even stil willen staan bij waar ze mee bezig zijn. Het is een soort FB-groep maar dan aangevuld met functionaliteiten om te faciliteren in de ontwikkeling van je ondernemerschap, personal branding en levenskunst.

Onze omgeving is ook het eerste social media platform waar:

alle gebruikers elke week minimaal 1 bericht plaatsen.

Dat stimuleren we onder andere door je wekelijk tips te geven, met email herinneringen en door op elk bericht te reageren. Onze omgeving is namelijk ook het eerste social media platform waar:

je op elk bericht een persoonlijke reactie krijgt

Dat stimuleren we door op gebruikers berichten te laten schrijven waar andere gebruikers gemakkelijk een reactie op kunnen geven. En daarnaast reageer ik op alle berichten.

Een unieke leer en werkomgeving dus als aanvulling op de maandelijkse seminars. Om te weten of dit wat voor je is, hierbij het aanbod om:

het platform 10 weken gratis te proberen

Het kost normaal 10,- p.m. (excl. BTW) om toegang te krijgen en gebruik te maken van het platform. Nu de kans om gratis te ervaren hoe dat voor jou werkt.

Om een beeld te krijgen kun je wel in een demo-omgeving rond kijken en om te weten wie er al zijn hier een overzicht van de mensen die je in de online omgeving aan zult treffen:

Abe, Arne, Bonny, Elise, Frans, Han, Linda, Maarten, Marije, Ralph, Sander, Sharon en Tom

Meld je hier aan, dan maken we een account voor je aan:

 

fotoverslag 7 juni 2017

« 1 van 2 »

Foto’s Willem van Dijk – Studio Nelson

Lotte opent B&B Piano Piano

Woensdag 1 februari 2017 was ze nog te gast bij oc070. Nu, nog geen 4 maanden later is Lotte ‘ik vertrek’ van Santen open voor business op Sardinië.

De afgelopen maanden heeft ze het voor elkaar gekregen om de B&B klaar te maken om gasten een aangenaam verblijf te bezorgen. Het ziet er prachtig uit (op de plaatjes, ik moet echt binnenkort even zelf gaan kijken). Duidelijk dat de zon daar al goed schijnt.

B&B Piano Piano heeft twee appartementen beide met een eigen terras en een uniek uitzicht op de heuvels, de zee en Tavolara eiland. Het ene appartement heeft 1 slaapkamer, het andere twee slaapkamers. en verder alles wat je nodig hebt om even op te laden, bij te komen, het eiland te verkennen, lekker te eten, beetje te drinken en ook heel veel niets te doen.

Piano Piano is te boeken via Airbnb. Voor vragen mail Lotte via pianopianobb@gmail.com.

Dank Lotte, om ons voor te doen hoe dat werkt van dromen via durven naar doen.

Suzanne wint de tweede pitchnight van Awesome The Hague

Ook Den Haag is besmet met het virus van de Awesome Foundation. Het concept is heel eenvoudig: elke maand een pitchavond met ideeën om de stad awesome te maken; twintig mensen stoppen allemaal 50,- in een envelop en stemmen voor het beste idee; de winnaar gaat met die 1.000,- naar huis.

Maandag 8 mei was al weer de tweede pitchavond met ideeen om meer touristen naar DH te krijgen, om een elektrische transportfiets/bus te ontwikkelen, een plan om jacuzzi’s te gaan verhuren en… het plan van Suzanne om het project Precious Plastic in Den Haag vorm te gaan geven.

Dit project komt op verschillende plekken van de grond en heeft het doel plastic afval lokaal te recyclen tot nieuwe producten. Je kunt m.b.v. wat bouwtekeningen en materialen die je online kunt bestellen zelf machines in elkaar zetten en klaar ben je. Zie de video.

Een geweldig plan dus om het plastic afval in DH niet in de orac’s te dumpen maar om het opnieuw te gebruiken. Suzanne was dan ook de logische winnaar van deze avond. Zeker ook omdat ze de eerste onderdelen van de te bouwen apparaten al gekocht had en bij zich had.

Heb je ook een briljant idee voor Den Haag en zou je met 1.000,- al een heel eind geholpen zijn voor de realisatie hiervan, hier is Awesome The Hague naar op zoek:

Je idee aanmelden kan op https://www.haagsemakers.nl/awesome/

MKB Groei Event Den Haag dinsdag 13 juni 16.00 – 20.30

Graag deel ik onderstaande uitnodiging van de Gemeente Den Haag met je. Kom in ieder geval om het verhaal van Pieter Zwart (Coolblue) te horen en natuurlijk oc070 te ontmoeten.

MKB Groei Event Den Haag
Beste ondernemer,

Bent u ondernemer en op zoek naar groeikansen? Dan mag u het MKB Groei Event Den Haag op dinsdag 13 juni a.s. in het World Forum niet missen!

Datum:      Dinsdag 13 juni 2017
Tijdstip:    van 16.00 uur tot 20.30 uur
Locatie:    World Forum, Churchillplein 10, 2517 KW Den Haag(klik hier voor de routebeschrijving)
Twitter:    @Opdenhaag #MKBGroeiDH

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meld u dus vóór 29 mei aan via www.mkbgroeidenhaag.nl

Het belooft een inspirerend evenement te worden met o.a. succesverhalen van Haagse ondernemers en volop gelegenheid tot netwerken. Pieter Zwart, directeur van Coolblue, vertelt over de explosieve groei en vestiging van Coolblue in Den Haag. Haagse koplopers bieden u tijdens de inspiratiesessies nieuwe inzichten in thema’s die relevant zijn voor groei. Daarnaast is er de mogelijkheid om te speeddaten met sprekers, experts en ondernemers. Hierbij zijn verschillende Haagse wethouders aanwezig zijn. Tevens presenteren alle Haagse ondernemersnetwerken zich op de netwerkmarkt. We sluiten de avond af met een netwerkborrel.

Inspiratiesessies
U kunt zich ook voor een inspiratiessessie aanmelden. Er zijn twaalf sessies waar u uit kunt kiezen:

 1. Groeistrategieën; op zoek naar de Groeiformule!
 2. Innoveren; zoektocht naar nieuwe businessmodellen
 3. Groeien met Sociaal Ondernemen
 4. Circulair Ondernemen
 5. Nieuwe financieringsvormen
 6. Internationaal zakendoen in de regio Den Haag /Selling to the international (business) community in The Hague region
 7. Succesvol zakendoen in het buitenland
 8. Marketing & acquisitie: Het succes van de 9+ (online) klantervaring
 9. Hoe kun je zaken doen met de gemeente Den Haag?
 10. Succesvol groeien doe je zo!
 11. Wat is talent voor jou? (‘Werven en behouden van talent’)
 12. Toekomstig bestendig Ondernemen

Het MKB Groei Event Den Haag is een initiatief van de gemeente Den Haag in samenwerking met de ondernemersnetwerken: Kamer van Koophandel, NLGroeit, ONL, MKB Den Haag, VNO-NCW Den Haag, Haagsche Business Club, Haags Ondernemershuis, VBM Businessclub, Businessclub Escamp/Segbroek, B2B4 Escamp, Belangenvereniging BLF, Bureau Binnenstad, BNI Den Haag, Social Club Den Haag, International Community Platform (ICP), I’m Binck, Duurzaam Den Haag, Business club oc070, Provincie Zuid Holland, Werkgeversservicepunt en het Ondernemersportaal.

Atilay Uslu staat ’s nachts op Schiphol

In de week van 9 mei 2017 was er weer de ‘Week Van De Ondernemer’. Een Jaarbeurs vol ondernemers, sprekers, grote namen en alle kansen om te netwerken. Ik ga er heen om inspiratie op te doen voor ons eigen seminar en uiteraard ook voor de ontwikkeling van mijn eigen ondernemerschap. Veel voorbeelden en verhalen staan erg ver van ‘de gewone ondernemer’ af. Maar…

Af en toe lukt het toch om geraakt te worden en te denken, ja dat is een mooi verhaal. En dan ben ik geraakt door verhalen over de kleine dingen die grote mensen doen. Het verhaal dat Atilay Uslu de shoarma-zaak van zijn vader overnaam en er in enkele decennia een reisorganisatie, vliegmaatschappij en hotelketen van wist te maken met een jaaromzet van honderden miljoenen euro’s, neem ik dan voor lief.

Wat me dan wel raakt is het verhaal dat hij vertelt dat hij elke maand een paar nachten op Schiphol staat om zijn mensen mee te helpen bij het ontvangen en op reis helpen van hun klanten. “Elke klant die op vakantie gaat verdient een topvakantie en een optimale service.” Om te weten wat er onder zijn klanten leeft, zoekt hij het contact zelf op, tijdens de nachtelijke uren dat de Corendon vliegtuigen hun bestemmingen op zoeken. Kijk dat is een verhaal waar we als gewone ondernemers een voorbeeld aan kunnen nemen: een oprechte interesse in je klant. En het contact aan durven gaan, spreekt mij aan.